Op een overzichtelijke manier een sport toernooi organiseren? Dit zijn vier dingen waar je zeker rekening mee moet houden!

Bij het organiseren van een sport toernooi komt veel kijken. Om een leuk en tegelijkertijd overzichtelijk toernooi samen te stellen moet je voorbereiding van de dag goed zijn. In dit artikel vind je vier dingen waarbij je zeker rekening moet houden als je met je eigen club een toernooi wil organiseren en deze succesvol wilt laten verlopen.

Tip 1: Zorg er voor dat je je deelnemersveld op tijd geregeld hebt

Een goed toernooi bevat genoeg deelnemers. Op die manier zorg je er voor dat alle aanwezige teams voldoende wedstrijden spelen en dat er extra veel waarde wordt gehecht aan het bereiken van een finale plaats. Zorg er dus voor dat je in de week voorafgaand van een toernooi bij alle deelnemers controleert of ze daadwerkelijk nog wel aanwezig kunnen zijn op het evenement. Op die manier is de kans op last-minute afmeldingen een stuk kleiner wordt en zorg je er ook voor dat alle aanwezige ploegen een volle dag hebben.

Tip 2: Zorg voor een praktische planning en indeling die voor iedereen goed zichtbaar is

Het samenstellen van een planning of speelschema kan zeker moeilijk zijn bij een toernooi, zeker als je sportpark een aantal speelvelden bevat. Met behulp van Prestop of Infozuil zou je verschillende informatiezuilen neer kunnen zetten waar de bezoekers van je sportpark meteen kunnen zien waar ze zich om moeten kleden en op welke velden ze spelen. Hoewel vandaag de dag ook veel informatie te vinden is op websites, is een informatiezuil ook handig voor de bezoekers die zonder een mobiel apparaat naar het sportpark komen.

Tip 3: Zorg dat er voldoende medische hulp aanwezig is op het sportpark

In het geval van ernstige blessures of andere calamiteiten gedurende het toernooi is het verstandig om diverse mensen met medische kennis op het sportpark rond te lopen. Mocht er onverhoopt medische hulp nodig zijn dan kan je met deze medici meteen eerste hulp verlenen voordat de betreffende speler naar de eerste hulp gebracht wordt. Vanuit daar kan eventueel verder gekeken worden naar de ernst van de blessure.

Tip 4: Zorg voor leuke afwisseling tussen de wedstrijden door

Zeker bij een groot toernooi kan een dag lang duren waardoor er veel tijd tussen de wedstrijden ontstaat. Zorg er voor dat de aanwezige teams gedurende deze pauzes mee kunnen doen aan leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde barbecue, een loterij of een latje trap bokaal. Bij dat laatste kan je ballen op 11, 16 en 21 meter van de goal af leggen en moeten de deelnemende spelers de lat proberen te raken. Het team dat de meeste keren op de lat geschoten heeft zou dan, ondanks dat ze misschien tijdens de wedstrijden op het toernooi minder presteren, een mooie beker mee naar huis kunnen nemen! Een andere optie zou een penalty bokaal zijn, waarmee je een oudere keeper (bijvoorbeeld van een seniorenelftal) laat keepen en de spelers vervolgens om de beurt penalty’s nemen.